Ubytování GAM Obrázek0
Ubytování GAM Obrázek1
Ubytování GAM Obrázek2
Ubytování GAM Obrázek3
Ubytování GAM Obrázek4
Ubytování GAM Obrázek5
Ubytování GAM Obrázek6
Ubytování GAM Obrázek7
Ubytování GAM Obrázek8
Ubytování GAM Obrázek9
Ubytování GAM Obrázek10
Ubytování GAM Obrázek11
Ubytování GAM Obrázek12
Ubytování GAM Obrázek13
Ubytování GAM Obrázek14
Ubytování GAM Obrázek15
Ubytování GAM Obrázek16
Ubytování GAM Obrázek17
Ubytování GAM Obrázek18
Ubytování GAM Obrázek19

Afrika - pravá divočina

Gambie
Poznávací + pobytový

Vše co potřebujete vědět o zájezdu

Program:

Cena

Základní cena zahrnuje: přelet charterovým letadlem, letištní taxy, ubytování v hotelech dle popisu - ve dvoulůžkových pokojích (s možností přistýlky), ubytování: 8 nocí, stravování: snídaně a večeře, obědy 2. den, 3. den, 4. den, turistický program (viz níže), vodní safari v Přírodní rezervaci Makasutu, safari v Přírodní rezervaci Kiang West, transfery: letiště - hotel - letiště, přejezdy 18-20 místným klimatizovaným autobusem (se zavazadly na střeše), služby polského zástupce během odbavení na letišti v Polsku, průvodce - vedoucího skupiny během poznávaní Gambie, místního průvodce - vedoucího skupiny, další místní průvodce, pojištění TU Europa varianta základní (úrazové pojištění a léčebné výlohy, trvalé následky, asistenční služby a pojištění zavazadel).

Základní cena nezahrnuje: povinné místní poplatky, včetně vstupného a spropitného - cca 155 EUR/os. (poplatek placený průvodci). Letištní poplatek 40 USD/os. 

Důležité! Přečtěte si aktuální podmínky vstupu do země.

Název zájezdu v polském jazyce: Afryka naturalnie dzika
Kód zájezdu: GAM 

Program

Obří baobaby • savany, mangrovy, galeriové lesy • vodní safari podél řeky Gambie - kapustňáci, varani, opice, ptačí ráj • energické, africké rytmy - kmeny Mandinka a Diola • Oussouye - království animistů • krásné stavby v Mlomp • rajské pláže Atlantiku • odpočinek po poznávání

Den 1
Sraz na letišti u stanoviště Rainbow. Přelet do Banjulu charterovým letadlem. Přílet do Banjulu, transfer do hotelu, večeře a přenocování. Aktuální letové řády sledujte na R.pl/rozklady.  

Den 2  
Po snídani přejezd do Bakau a návštěva parku Kachikally s krokodýly. Pod dohledem místního průvodce je budeme mít možnost vidět opravdu zblízka. Místní obyvatelé se domnívají, že tito plazi přináší štěstí a plodnost. Uvidíme také malé muzeum věnované historii Gambie. Přejezd do města Brikama, které je známé díky africkým rukodělným výrobkům. Návštěva barevného trhu plného místních umělců, kteří přímo na místě vyřezávají figurky a masky. Budeme mít možnost koupit suvenýry přímo od jejich tvůrců. Přejezd do Přírodní rezervace Makasutu. Vodní safari v krásném galeriovém lese, který se nachází u břehu řeky. Během procházky bude příležitost poznat stromy a keře, které jsou vhodné pro léčebné účely. Výlet lodí po mangrovových lesích nám odhalí úžasné bohatství tohoto ekosystému. Na závěr prohlídky sníme oběd z typických gambijských specialit. Návrat do okolí Banjulu, večeře a přenocování. (Trasa cca 80 km)

Den 3
Po snídani přejezd do Tendaba camp. Návštěva vodního parku Kiang West National Park, nejdivočejší oblasti povodí Gambie. Park je obýván různými druhy opic, antilopami a stovkami druhů úžasně zbarveného ptactva (včetně nesyta afrického, několika druhů ledňáčků, volavek, pelikánů a kladivoušů). Někdy lze vidět u břehů varany a krokodýly. Plavba lodí po kanálech parku, pozorování stále zelených stromů mangrovových lesů. Mangrovy patří mezi nejbohatší ekosystémy na zemi, které vytvářejí největší biologickou produkci. Žijí zde ryby, škeble, krabi a ústřice, které jsou potravou pro mnoho druhů ptáků a stejně důležité jsou i pro místní obyvatelstvo. Přestávka na oběd, následně návrat do hotelu na pobřeží, v okolí města Banjul, večeře a přenocování.
 
Den 4
Po časné snídani se vydáme směrem k Giborroh, k hraničnímu přechodu s jižním Senegalem. Provincie Casamance nazývaná také „sýpkou Senegalu“ oplývá v okolí mnoha rýžovými poli, obřími baobaby, palmovými lesy, kapokovými stromy, mangovníky a ledvinovníky. Po pasové kontrole přejedeme na jih, kde je krajina ještě zelenější. Cestou se zastavíme v Ziguinchoru, v hlavním městě provincie Casamance. Město je dnes obýváno především kmenem Diola, kdysi bylo jedním z hlavních přístavů, kde byli odchytáváni a pašováni otroci. Charakteristickým prvkem přístavní krajiny jsou četné barevné pirogy, s trochou štěstí uvidíme delfíny plavající v řece. Dnes je důležitým místem pro export arašídů. Zdejší produkce řadí Senegal mezi největší světové výrobce. Přestávka na relaxaci v jedné z restaurací u řeky. Nedaleká seskupení kapokových stromů jsou místem líhnutí četných rodin nesytů afrických. Následně pojedeme do města Mlomp, které je známé díky historickým domům, které jsou zapsány na seznamu Historického dědictví Senegalu. Navštívíme profesionální aktivační centrum pro ženy Koukangoume („naděje“ v jazyce Diola). Sníme chutný oběd složený z papájového salátu a kokosového kuřete podávaného s tradiční regionální rýží (cena cca 10 EUR). Přejezd ve směru pohádkového Cap Skirring, ubytování, večeře a přenocování v hotelu na pobřeží Atlantiku. Cestou přejedeme přes království Oussouye. Tato komunita, která má plnou autonomii, si podle animistických principů vybírá krále. Král kromě toho, že má mocenské atributy v podobě červeného pláště a pokrývky hlavy, skutečně radí a řídí. Místní policisté v případě pochybností navštěvují krále pro radu. Během pobytu v Království se dozvíme o králových zvycích. (Trasa cca 280 km)

Den 5
Snídaně. Cap Skirring je ideálním místem k odpočinku, palmy na širokých, písečných plážích, rybářské vesnice produkující ty nejlepší plody Atlantiku. Výlet na pláž autem 4 x 4 až do krásných koutů země Diolů. Dozvíme se, na čem závisí místní fetišismus, prohloubíme znalosti o rituálech animismu, který pochází právě z Afriky. Navštívíme vesnici Diembering postavenou z bahenních cihel smíchaných s mušlemi. Na malém území je registrováno 3500 obyvatel vyznávajících animismus, křesťanství a islám, kteří zde žijí v jedinečné harmonii a souladu. Následně pojedeme auty ve směru ústí řeky Casamance. Pláž v této části Senegalu tvoří hladce ubitou, krásnou písčitou břehovou linii Atlantiku, po které lze jezdit auty jako po široké dálnici! Seznámíme se blíže s bohatým ekosystémem jižní oblasti Casamance, plným zeleně a miliónů ústřic. Odpoledne sníme lahodný oběd z mořských plodů a ryb v místní senegalské restauraci nebo formou pikniku (cca 10 EUR). V další části dne navštívíme místní řemeslný trh, na kterém si budeme noci koupit suvenýry a pohlednice. Na území Cap Skirring je také několik afrických uměleckých obchodů/galerií, jejichž produkty pocházejí prakticky z celé západní Afriky. Pojedeme dále k „Ekoparku Casamance“, který byl otevřen před několika sezónami s evropskou finanční podporou. Nachází se v něm krásně popsané domorodé exempláře flóry a naučná stezka. Návrat na večeři a přenocování do hotelu v Cap Skirring. (Trasa cca 65 km) 

Den 6
Snídaně. Volný den, čas na odpočinek, kochání se přírodou a koupání v teplém oceánu. Průvodce Vám nabídne možné fakultativní výlety, např. výlet na čtyřkolkách po nejkrásnějších zákoutích Cap Skirring, jízda přes duny, kapokový les, vesnice Kabrusse a nekonečné pláže v blízkosti hranic s Guineou-Bissau. Délka výletu cca 1,5 hod., cena cca 100 EUR/čtyřkolka (max. 2 osoby). Rybářský výlet cca 4 hod., včetně plavby pirogou, zapůjčení vybavení a návnady a místního průvodce. Cena výletu při obsazení min. počtem 2 osob je cca 50 EUR/os. Na místě je také možnost půjčit si kola (cena cca 10 EUR/3hod., cca 15 EUR/celý den). Večeře a přenocování v hotelu v Cap Skirring.

Den 7
Brzy ráno po snídani odjezd do Elinkine, kde přesedneme do pirohy a poplujeme na návštěvu historického ostrova Carabane. V koloniálních dobách byl obchodním střediskem. Uvidíme starou katedrálu, bývalé otrokářské kasematy a projdeme se po pláži. Na Carabane nejsou žádná auta a čas na některých místech jakoby se zastavil před několika desítkami let. Po prozkoumání ostrova budeme pokračovat v plavbě motorovou pirogou ve směru dalšího animistického ostrova Ehidje. Uvidíme, jak žijí jeho vynalézaví a pracovití obyvatelé, jak se získává palmové víno, a navštívíme animistický oltář umístěný vedle katolické katedrály sv. Panny Marie Lurdské. Ochutnáme ústřice z pece (od poloviny prosince) na malebné pláži a následně sníme chutný oběd (cena cca 10 EUR). Možnost osvěžující koupele v čisté vodě řeky Casamance. Následně se vydáme do Katakalousse, odkud budeme pokračovat ve zpáteční cestě autobusem. Návrat na večeři a přenocování do hotelu v Cap Skirring. (Trasa cca 65 km po zemi a cca 25 km po řece)

Den 8
Snídaně, transfer do Gambie. Po příjezdu je možnost pronájmu hotelového pokoje se sprchou (za příplatek cca 20 EUR/pár) v jednom z hotelů v Banjulu, pokud bude mít hotel volná místa. Transfer na letiště a návrat do Polska. Klienti, kteří si zakoupili prodloužení zájezdu o týdenní pobyt v Gambii, budou mít transfer do vybraného hotelu. (Trasa cca 210 km)

Den 9
Přílet do Polska.

Upozornění k programu
Pořadí realizace bodů programu může být změněno či obráceno.

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je závazný a je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu nebo změny obsahu vyhrazeny.

Jiné

Očkování  
Žádné očkování není požadováno. Místa, která navštívíme, prakticky nejsou ohrožena takovými chorobami jako žlutá zimnice. Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně informuje o preventivním očkování proti žluté zimnici (jedna injekce každých 10 let). Výjimkou jsou klienti, kteří jezdí do zemí ohrožených touto chorobou, pak je vyžadováno očkování. V oblasti Senegalu, Gambie a Guiney-Bissau se doporučuje antimalarická prevence (perorální léky, repelentní přípravky s vysokým obsahem DEET, oblečení pokrývající tělo, zejména ve večerních hodinách a v noci).

Víza - informace pro prodejce

Gambie
Vízová povinnost byla pro obyvatele České republiky zrušena.

Senegal
Občané EU nepotřebují vízum pro krátkodobé pobyty do 90 dnů.

Je zapotřebí při rezervaci uvést číslo cestovního pasu a datum vystavení cestovního pasu a datum platnosti.  

Cestovní pas musí být platný po dobu nejméně 6 měsíců od data návratu.

Informace o hotelech

Hotele **/***

Pokoje
Dvoulůžkové pokoje s koupelnou (sprchový kout, WC, ručníky).

Strava
V hotelových restauracích jsou podávány kontinentální snídaně (káva a čaj v ceně) a večeře podobné evropským. Během pobytu se často podávají čerstvé ryby a mořské plody jako hlavní chod. Nápoje k večeři za příplatek.

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu vyhrazeny.

Hotel

Počasí

Hodnocení

Nejbližší termíny do hotelu

Pobočka Ostrava

Nádražní 142/20
702 00 Ostrava, Moravská Ostrava

Otevírací doba

Po - Ne 09:00 - 20:00

Číslo účtu: 7677799901 / 5500

Obchodujeme s aktuálním kurzem 1zł = 5.9 Kč