Ubytování RBZ Obrázek0
Ubytování RBZ Obrázek1
Ubytování RBZ Obrázek2
Ubytování RBZ Obrázek3
Ubytování RBZ Obrázek4
Ubytování RBZ Obrázek5
Ubytování RBZ Obrázek6
Ubytování RBZ Obrázek7
Ubytování RBZ Obrázek8
Ubytování RBZ Obrázek9
Ubytování RBZ Obrázek10
Ubytování RBZ Obrázek11
Ubytování RBZ Obrázek12
Ubytování RBZ Obrázek13
Ubytování RBZ Obrázek14
Ubytování RBZ Obrázek15

JAR, Botswana, Zimbabwe - výlet k Viktoriiným vodopádům

Jihoafrická republika - Johannesburg
Poznávací

Vše co potřebujete vědět o zájezdu

Program:

Cena

Základní cena zahrnuje: let pravidelnou linkou (s přestupem) na trase Varšava - Johannesburg a Johannesburg - Varšava, letištní taxy, transfery: letiště - hotel - letiště, přejezdy klimatizovaným autokarem nebo minibusem u menších skupin, ubytování ve dvoulůžkových pokojích, ubytování (10 nocí), stravování: snídaně a večeře, turistický program (viz níže), služby polského průvodce, pojištění TU Europa varianta základní (úrazové pojištění a léčebné výlohy, trvalé následky, asistenční služby a pojištění zavazadel).

Základní cena nezahrnuje: vízum do Zimbabwe (cca 30 USD/os. nebo cca 45 USD/os., platí se na hranici), povinnou pobytovou taxu do Botswany (cca 30 USD/os., platí se na hranici), vstupné do navštívených objektů, spropitné, další jídla a nápoje, jiné osobní výdaje a fakultativní výlety. Orientační náklady na účast v programu (vstupné a spropitné) - cca 715 USD/os. (povinný poplatek průvodci formou balíčku).

Důležité! Přečtěte si aktuální informace o Covid-19 a podmínky vstupu do země.

Název zájezdu v polském jazyce: RPA, Botswana, Zimbabwe - Wyprawa do Wodospadów Wiktorii
Kód zájezdu: RBZ

Upozornění! Výše uvedené ceny víz a výše poplatků za balíček účasti na programu byly uvedeny ke dni 14.02.2022 a mohou být změněny. 

Program

JAR, Botswana, Zimbabwe - výlet k Viktoriiným vodopádům - 13 dní • Johannesburg • Lion Park a krmení žiraf • Great Zimbabwe - Dům z kamene • obratník Kozoroha • Bulawayo • plešaté hlavy Motobo • Národní park Hwange • majestátní Viktoriiny vodopády • plavba po řece Chobe • Francistown • Pretoria

Den 1
Sraz na letišti F. Chopina ve Varšavě, u stanoviště Rainbow 3 hodiny před plánovaným odletem letadla. Aktuální letové řády sledujte na R.pl/rozklady. Přelet do Johannesburgu pravidelnou linkou s přestupem. 

Den 2
Přílet do Johannesburgu. Přejezd přes Johannesburg, kde uvidíme historické centrum s nejstaršími budovami města, které pamatují počátky zlaté horečky před 129 léty: městská rada, Rand Lords Club, budovy burzy, Gandhi Square, nejvyšší budova celého kontinentu: Carlton Centre Office Tower. Z centra města budeme pokračovat v cestě na jih do Soweto. Navštívíme Vilakazi Street - unikátní ulici ve čtvrti Orlando, kde se vedle sebe nachází domy dvou držitelů Nobelovy ceny - prezident Nelson Mandela a biskup Desmond Tutu. Ze Soweto přejedeme do Lion Parku - malé soukromé rezervace lvů. Z automobilů 4x4 uvidíme z malé vzdálenosti lvy z Kalahari a bílé lvy z Timbavati, psy hyenové - nejohroženější dravce Afriky a gepardy. Další skvělou atrakci bude krmení žirafy (krmivo pro žirafy lze zakoupit na místě). Oběd v parku (za poplatek). Večeře a přenocování v hotelu v okolí Johannesburgu. (Trasa cca 140 km)

Den 3
Po snídani přejezd ve směru Zimbabwe. Trasa je historicky nazývána „velkou severní cestou“, protože od počátku evropského osídlení v tomto regionu spojovala všechny země ovládané britským impériem. Začíná v Durbanu, dále prochází Johannesburgem, Pretorií, Harare, Lusaka až do Dar es Salaamu. Cestou budeme míjet městečko Polokwane - hlavní město provincie Limpopo, které vzniklo u dolů neželezných kovů, uhlí a při lomech. Po absolvování několika desítek kilometrů od města Polokwane zastavíme u pomníku obratníku Kozoroha. Míjejíc malebné kopce kmene Venda, dojedeme k hranici se Zimbabwe na řece Limpopo. Průsmykem a tunely Wyllie's Poort překročíme hory Soutpansberg, abychom se ocitli v zemi baobabů. Zastavíme na fotografování u jednoho z nich. Večeře a přenocování v hotelu v okolí Musiny. (Trasa cca 550 km)

Den 4
Po snídani přejezd do Masvingo, jednoho z prvních evropských měst v oblasti nynějšího Zimbabwe. Uvidíme zde zříceninu Velkého Zimbabwe, která dala jméno samostatné zemi v roce 1980. Jedná se o nejstarší dochovanou stavbu v oblasti současného státu, která ukazuje velmi dobře rozvinutou státní strukturu, stejně jako moderní stavební technologie, jejichž důkazy uvidíme na slavném kopci. Komplex se skládá ze dvou částí, které uvidíme: tzv. Akropol (Hill Complex) a Great Enclosure (Imba Huru). Večeře a přenocování v hotelu v Great Zimbabwe. (Trasa cca 320 km)
 
Den 5
Po časné snídani přejezd kopci centrálního Zimbabwe pokrytými bušem do bývalého hlavního města kmene Matabele - Bulawayo. V jednom ze zajímavějších železničních muzeí na světě uvidíme nádhernou sbírku parních lokomotiv a soukromý salónní vůz zakladatele města, Cecila Rhodesa - politika a kolonizátora britské državy v Jižní Africe. Podle něj byly pojmenovány 2 kolonie - Severní a Jižní Rhodézie - dnešní Zambie a Zimbabwe. Odpoledne přejezd k rezervaci Matobo, v níž jsou hlavní atrakcí kopce, které jsou zcela holými skálami ve tvaru holých hlav. Tato oblast je známá hlavně díky bílým nosorožcům, ale také antilopám vraným a impalám. Je to také místo s největší koncentrací leopardů na světě, pokud budeme mít štěstí, uvidíme také tohoto dravce. Nejvyšší z kopců si oblíbil Cecil John Rhodes, kde často trávil čas o samotě a obdivoval jedinečný výhled. Přejmenoval jej ze zulského „kopce duchů“ na „pohled na svět“ a právě na vrcholu této hory se nechal pohřbít. Večeře a přenocování v hotelu v okolí Bulawayo. (Trasa cca 350 km)
 
Den 6
Snídaně, přejezd na sever přes Matabeleland směrem k největšímu národnímu parku Zimbabwe - Hwange. Oběd a krátká přestávka. Odpoledne safari v terénních vozech v rezervaci Hwange, která je známá obrovským množstvím divoké zvěře, zejména velkou populací zeber a žiraf. Může se pochlubit jedněmi z největších stád slonů v této oblasti. Uvidíme nádherný západ slunce v areálu parku, pak zamíříme do lodgíe na večeři a přenocování. (Trasa cca 340 km)
 
Den 7
Po snídani opouštíme rezervaci, budeme přejíždět přes slavnou železniční trať Cecila Rhodesa z Kapského Města do Káhiry (postavenou pouze do Měděného pásu v Zambii). Bude nás doprovázet po zbytek cesty k Viktoriiným vodopádům. Cestou budeme míjet městečko Hwange, ležící u uhelného dolu a elektrárny, po němž byla rezervace pojmenována. Příjezd k Viktoriiným vodopádům, ubytování v hotelu. Brzy odpoledne uvidíme legendární vodopády - návštěva rezervace, procházka k slavnému železničnímu mostu spojujícímu Zimbabwe se Zambií. Večer tradiční africká večeře v restauraci s ukázkou tanců a kurzem hry na africké bubny. Přenocování v hotelu v okolí Viktoriiných vodopádů. (Trasa cca 200 km)
 
Den 8
Volný den, možnost využití fakultativních výletů (za poplatek): rafting na řece Zambezi, safari na slonech, procházka se lvy, přelet helikoptérou nad vodopády nebo koupání v Devil’s Falls. Návrat do hotelu na večeři a přenocování.

Den 9
Po snídani překročíme hranici a vjedeme do oblasti, kde na malé ploše sousedí se sebou 4 země: Zimbabwe, Botswana, Zambie a Namibie. Přejezd do lodgíe, následně safari terénními vozy ve slavné rezervaci Chobe. Čas na odpočinek a oběd (v ceně). Poté odpolední safari lodí, během plavby bude příležitost vidět z úrovně řeky Chobe stáda slonů, antilop, žiraf, zeber nebo prasat savanových vycházejících z křoví k napajedlu. Kromě toho bude příležitost setkat se s hrochy a krokodýly, kteří se vyhřívají na břehu řeky. Skvělá příležitost udělat unikátní fotografie s jedinečným západem slunce v pozadí. Večeře a přenocování v lodgí. (Trasa cca 80 km)
 
Den 10
Po snídani přejezd severovýchodní částí pouště Kalahari, přes Lesní rezervace Kasana, Kazuma, Sibuyu - dávné bydliště lovců a pěstitelů do vesnice Nata, která se nachází na okraji solného jezera Owl (přestávka na oběd - za poplatek). Pozůstatkem velkého jezera, které kdysi existovalo v pouštní oblasti Kalahari v Botswaně, je solné jezero Makgadikgadi. Jedná se o jedno z největších na světě a je úžasným přírodním jevem. Zatím jediným lidem, kterým se povedlo přejet solné jezero, byla výprava Top Gearu v roce 2007. Projedeme částí slaného jezera, abychom mohli obdivovat jeho úžasnou podobu. Následně pokračujeme v cestě do Francistownu. Večeře a přenocování v lodgí. (Trasa cca 550 km)

Den 11
Po snídani přejezd směrem k hranici s Jihoafrickou republikou. Překročení hranice na řece Limpopo, oběd v městečku Lephalale (za poplatek). Odpoledne přejedeme oblastí provincie Limpopo v severní části Jihoafrické republiky. Oblast je pokrytá buší a je místem, kde se pase dobytek a chovná divoká zvířata pro soukromé rezervace a na lovecké farmy. Odpoledne safari v Pilanesberg Reserve. Terén parku je obklopen sopečnými kopci. Můžeme zde potkat mimo jiné: bílé a černé nosorožce, lvy, leopardy, slony, buvoly, antilopy gnu, hrochy a jiné savce: žirafy, zebry, hyeny, gepardy, krokodýle, antilopy a supy typické pro tuto oblast. Večeře a přenocování v lodgí v okolí Pretorie. (Trasa cca 640 km)
 
Den 12
Po snídani prohlídka Pretorie. Přejezd historickým centrem města. Uvidíme: Krugerův dům, budovy opery a divadla, Church Square, Justiční palác, Melrose House, radnici a Unijní budovy, jež se nachází na kopci a jsou obklopeny krásnou zahradou. Transfer na letiště v Johannesburgu. (Trasa cca 200 km). Odlet do Polska s přestupem.

Den 13
Přílet do Varšavy.

Upozornění k programu
- Pořadí realizace bodů programu může být změněno či obráceno.
- V JAR jsou přijímány pouze americké dolary vydané po roce 2001. 

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je závazný a je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu nebo změny obsahu vyhrazeny.

Jiné

Očkování
JAR, Botswana, Zimbabwe - není povinné očkování. Doporučuje se očkování proti hepatitidě typu A, hepatitidě typu B, tyfu, záškrtu a tetanu. Je nutné vzít s sebou repelenty.  

Výlety v okolí

RAFTING NA ZAMBEZI 
Realizovatelný mezi dubnem a lednem. V období dešťů, mezi lednem a březnem může být voda v Zambezi příliš vysoká a rafting je nebezpečný. Ve zbývajících měsících, v závislosti na hladině vody provozovatelé vyhodnotí, jaký úsek je bezpečný a obvykle nabízejí půldenní a celodenní dobrodružství. Zájemci jsou vyzvednuti z hotelů kolem 7:00 hodiny. Jsou převezeni do centra provozovatele na řece. Všichni projdou školením, které poučí účastníky o nezbytných bezpečnostních prvcích a chování během raftingu. Po 1-1,5 hodinovém kurzu účastníci odevzdají všechny osobní věci a oblečení, které by se neměly namočit (jako např. mobilní telefony, sluneční brýle, hodinky a další) průvodci, který je zajistí a vrací majitelům po raftingu. Účastníci obdrží potřebné vybavení, aby byla zajištěna bezpečnost - plovací vesty a helmy. Účastníci jsou rozděleni do dvou skupin: v člunech plujících jednodušším a náročnějším proudem, více vzrušující stezkou, kde je zvýšené riziko překlopení raftu a koupání ve vodě. Provozovatel zajišťuje ke každé lodi alespoň jednu osobu mimo raft (na desce), která poskytuje pomoc při převrácení raftu. Délka splavu, množství peřejí závisí na stavu vody. Na závěr raftingu se podává oběd (v ceně), poté musí celá skupina vylézt cca 100 m nad hladinu řeky na okraj rokle, kde čeká odvoz do hotelu. Celý rafting je natočen a fotografován. Večer stejný den si mohou klienti koupit CD s fotografiemi za cca 20 USD a DVD s filmem za cca 35 USD. (Cena cca 150 USD/os.)

LET VRTULNÍKEM NAD VODOPÁDY (cca 12-13 minut)
Jeden z nejemotivnějších zážitků, i když nevyžaduje takovou fyzickou námahu jako rafting. Klienti jsou vyzvednuti od hotelu autem cca 30 minut před dohodnutým termínem letu. Po přejezdu kolem hotelu Elephant Hills jsou všichni zvážení a podepisují potřebné formuláře. Před odletem musí také zaplatit 12 USD za užívání vzdušného prostoru nad Viktoriinými vodopády. Obsazení míst ve vrtulníku závisí na pokynech osoby odpovědné za rovnoměrně vyvážení vrtulníku. Po vzletu helikoptéra dvakrát obkrouží nad vodopády, tak aby cestující z každé strany kabiny měli stejnou možnost shlédnout a fotografovat vodopády. Krátký let trvá cca 12 min., delší let trvá cca 20 min. Po návratu jsou všichni účastníci odvážení minibusem do svých hotelů. Za poplatek 30 USD si můžete také zakoupit DVD se záznamem z celého letu a s osobami, které se zúčastnily letu. (Cena cca 165 USD/os.)

SAFARI NA SLONECH
Je možné rezervovat dopolední a odpolední projížďku. Na ranní safari jsou klienti vyzvednuti ze svého hotelu kolem 6:00 hodiny ráno. Přejezd na farmu v buši mimo město. Na místě probíhá krátká instruktáž o bezpečnosti a chování v bezprostředním kontaktu se slony. Tato skupina je poté rozdělena do dvojic, kterým budou přiděleny slony a spolu s průvodcem vyrážejí na 1,5hodinové safari. Na každém slonovi jede průvodce a maximálně 2 osoby. Na závěr safari jsou sloni ustájeni ve speciálních kotcích, kde je lze další hodinu krmit a fotit. Poté se podává snídaně a na konec je promítnut film ze safari s účastníky v hlavních rolích. Můžete si koupit DVD ze safari za cca 35 USD. Po snídani jsou klienti odvezeni do vybraných hotelů u Viktoriiných vodopádů. Odpolední projížďka se servírovaným obědem (zahrnutým v ceně jak u snídaně) začíná kolem 13:00 hodiny odjezdem od hotelu. (Cena cca 150 USD/os.)

PROCHÁZKA SE LVY
Zájemci o setkání se lvy jsou vyzvednutí od hotelu kolem 6:00 hodiny ráno a jsou převezeni na lví farmu v buši. K procházce jsou přichystáni pouze mladí lvi, ne starší než 2 roky. Po příjezdu se koná krátká instruktáž o bezpečnosti a chování v bezprostředním kontaktu se lvy, poté se skupina vydá s průvodcem do buše na procházku a hry se lvy. Vše se odehrává pod dohledem zkušených průvodců. Po dlouhém focení a bezprostředním kontaktu se lvy se celá skupina vrací do tábora na snídani. Po snídani si můžete koupit CD s fotkami a DVD s filmem z procházky se lvy. Kolem 9:30 hodiny jsou účastníci odvezeni do hotelů. (Cena cca 150 USD/os.)

Upozornění k programu

Od 1. listopadu 2018 se změnily předpisy týkající se ochrany životního prostředí v Botswaně. Kvůli novému zákonu je používání, výroba a dovoz plastových sáčků v Botswaně nelegální a trestán vysokými pokutami (až do výše cca 500 USD). Cestující, kteří přijíždějí do Botswany s plastovými taškami v jejich zavazadlech (reklamní, plastové a jednorázové tašky, rovněž tašky z nákupů v obchodech v bezcelní zóně), jsou povinni je nechat na letišti. Doporučujeme používat místo plastových tašek textilní nebo papírové tašky. 

Upozornění! Pro zájemce, kteří se chtějí zúčastnit nabízených fakultativních výletů (rafting na řece Zambezi, safari na slonech, let vrtulníkem nad vodopády, procházka se lvy) doporučujeme rozšířit pojištění o balíček SPORT.

Víza - informace pro prodejce

Občané ČR, kteří do Jihoafrické republiky cestují za turistickým či obchodním účelem, nepotřebují pro pobyt do 90 dnů vízum. 

Při vstupu do Zimbabwe je povinností mít turistické vízum, vyřizuje se na hranicích (jednorázové cca 30 USD/os. nebo pro dva vstupy cca 45 USD/os.). K překročení hranice se Zambií (pouze v případě účasti na fakultativním výletě Devil's Falls) je povinností zakoupení víza pro Zambii (jednorázového cca 20 USD/os. nebo pro dva a více vstupů cca 80 USD/os.), stejně tak je třeba mít vízum pro dva vstupy do Zimbabwe (cca 45 USD/os.). 

Občané s jiným než českým občanstvím mohou podléhat jiným vízovým podmínkám.

Cestovní pas
Cestovní pas musí být platný po dobu nejméně 6 měsíců od data návratu. Podle změn v imigračním zákoně Jihoafrické republiky musí být cestovní pasy, kterými se budou klienti legitimovat vydány po 24. listopadu 2015, na dobu nejméně 10 let (děti min. 5 let) a musí mít alespoň 2 prázdné stránky.

Informace o cestovním pasu (číslo pasu, datum vydání a datum ukončení platnosti) musí být vyplněny na rezervaci do maximálně 14 pracovních dnů před datem odletu. Pokud se prodej uskuteční později, prosíme o neprodlené doplnění těchto údajů.

Upozornění! Cestování nezletilých!
Účastníci zájezdu RBZ - JAR, Botswana, Zimbabwe - výlet k Viktoriiným vodopádům cestující s nezletilými jsou povinny mít následující dokumenty:
- v případě nezletilého dítěte cestujícího s oběma rodiči, je nutno mít rodný list dítěte nebo jeho notářsky ověřenou kopii spolu s jeho překladem do angličtiny.
- v případě nezletilého dítěte, které cestuje s jedním z rodičů, budete potřebovat písemný souhlas druhého rodiče s cestováním dítěte. Dokument musí být přeložen do angličtiny a musí mít notářskou formu. (Souhlas platí 3 měsíce od vydání dokumentu).
- dítě cestující s osobou, která není zákonným zástupcem z/do JAR, Botswany - kromě požadovaného platného cestovního pasu musíte mít rodný list dítěte spolu s jeho překladem do angličtiny a písemným souhlasem rodičů s cestou dítěte do/z JAR. Dokument musí být přeložen do angličtiny a musí mít notářskou formu (v případě dokumentu vydaného v České republice).
Je vhodné použít obsah a formu dokumentu, které Vám poskytne prodejce rezervace. 

Pomoc poskytuje také Velvyslanectví Jihoafrické republiky v Praze, které vydává úřední dopis umožňující dítěti překročit hranice (je třeba poskytnout rodný list dítěte, cestovní pasy biologických rodičů a notářský souhlas) - v tomto případě se prosím obraťte přímo na velvyslanectví.

Hotel

Umístění

Hotely a chaty *** (10 započatých nocí v hotelu: Johannesburg - 1, Beitbridge - 1, Great Zimbabwe - 1, Bulawayo - 1, lodge v okolí parku Hwange - 1, Victoria Falls - 2, lodge v parku Chobe - 1, lodge v okolí Francistownu - 1, lodge v okolí Pretorie - 1).

.
K dispozici pro hosty

Restaurace, bar, v některých hotelech a chatách také bazén.

Catering

Snídaně a večeře formou bufetu.

.
Místní kategorie

***

Hodnocení

Nejbližší termíny do hotelu

Pobočka Ostrava

Nádražní 142/20
702 00 Ostrava, Moravská Ostrava

Otevírací doba

Po - Ne 09:00 - 20:00

Číslo účtu: 7677799901 / 5500

Obchodujeme s aktuálním kurzem 1zł = 5.9 Kč