Ubytování RPE Obrázek0
Ubytování RPE Obrázek1
Ubytování RPE Obrázek2
Ubytování RPE Obrázek3
Ubytování RPE Obrázek4
Ubytování RPE Obrázek5
Ubytování RPE Obrázek6
Ubytování RPE Obrázek7
Ubytování RPE Obrázek8
Ubytování RPE Obrázek9
Ubytování RPE Obrázek10
Ubytování RPE Obrázek11
Ubytování RPE Obrázek12
Ubytování RPE Obrázek13
Ubytování RPE Obrázek14

Na cestě do Himba

Namibie
Poznávací

Vše co potřebujete vědět o zájezdu

Program:

Cena

Základní cena zahrnuje: let pravidelnou linkou (s přestupem) na trase Varšava - Windhoek - Varšava, letištní taxy, přejezdy klimatizovaným autokarem nebo minibusem u menších skupin, ubytování v hotelech nebo v *** lodgích - 9 nocí, stravování: snídaně a večeře, služby polského průvodce, turistický program (viz níže), pojištění TU Europa varianta základní (úrazové pojištění a léčebné výlohy, trvalé následky, asistenční služby a pojištění zavazadel). 

Základní cena nezahrnuje: vstupné do navštívených objektů, povinný poplatek na spropitné pro místní průvodce, řidiče, nosiče zavazadel, číšníky atd., vízum do Namibie (cca 85 USD/os., v případě vyřízení víza prostřednictvím Rainbow se cena víza automaticky připočítává k ceně zájezdu v podobě příplatku cca 529 PLN/os.). Orientační náklady na účast v programu (povinné místní poplatky, včetně vstupenek a spropitného - cca 390 USD/os., povinný poplatek průvodci formou balíčku), další jídla a nápoje, fakultativní výlety.
 
Název zájezdu v polském jazyce: Po drodze do Himba
Kód zájezdu: RPE

Upozornění! Výše uvedené ceny a výše poplatků za balíček účasti na programu byly uvedeny ke dni 6.3.2020 a mohou být změněny. 

Program

Poušť Namib - rudý obr • safari v Národním parku Etosha • červené písečné duny v namibské poušti - slavná Dune 45 • Waterberg - pohádková krajina • koloniální hlavní město Namibie - Windhoek • přímořské letovisko - Swakapmund • Velrybí zátoka (Walvis Bay) - setkání s velkými mořskými savci • krásné ženy z kmene Himba • tajemné Pobřeží koster 

Den 1
Zájezd je organizován s leteckou dopravou z Varšavy. V případě Vašeho zájmu je možné dokoupit letenky na trase Praha - Varšava - Praha nebo Ostrava - Varšava - Ostrava (cena na ověření, nejedná se o navazující let).
Sraz na letišti F. Chopina ve Varšavě, u stanoviště Rainbow 2 hodiny před plánovaným odletem letadla. Aktuální letové řády sledujte na R.pl/rozklady. Přelet do Windhoek. 

Den 2
Přílet do Windhoek. Hlavní město Namibie se nachází v malebném údolí, nyní je městem mnoha kontrastů - moderní mrakodrapy se střídají s památkami dávné doby, kdy ještě byla Namibie německou kolonií. Během prohlídky města uvidíme mimo jiné: budovu parlamentu, nazvanou Inkoustovým palácem, historické budovy nádraží, Památník Jezdce (Reiter Denkmal), meteoritickou fontánu Gibeon. Fontána byla vytvořena ze 30 z 77 meteoritů, které dopadly u města Gibeon v Namibii v roce 1838, v době největšího meteorického roje v historii země. Ubytování v hotelu, večeře a přenocování. (Trasa cca 100 km)

Den 3
Po snídani přejezd směrem k Sossusvlei. Během několikahodinové cesty budeme objevovat půvaby neobvyklé a fenomenálně krásné centrální náhorní plošiny Namibie, až dojedeme k poušti Namib. Vzhledem k zajímavým tvarům a krásným, pastelovým, neustále se měnícím barvám, je poušť pastvou pro oči a neobvyklým překvapením pro amatérské fotografy. Ubytování v hotelu v okolí Sossusvlei, večeře a přenocování. (Trasa cca 460 km)

Den 4
Po snídani vystěhování z hotelu. Den strávíme na nejstarší a jedné z nejsušších pouští na světě. Průměrné roční srážky v pobřežním pásu nepřesahují zde 25 mm za rok, hlavním zdrojem vlhkosti je rosa a ranní mlha. Namib je známý pro své krásné písečné duny, dosahující výšky 400 m, v závislosti na ročním období a směru větru. Zastavíme u nejznámější z nich - Dune 45, jejíž písek se dostává až do Kalahari, a její stáří se odhaduje na 5 milionů let. Volný čas na lezení po dunách a fotografování. Následně přejedeme džípy k slavnému Deadvlei, známému také jako Mrtvé údolí - oblast ležící mezi nejvyššími písečnými dunami na světě, měřícími až 400 m, která náhle vyschla. Uschlé stromy vytvořily jedinečnou krajinu, která je nejvíc rozpoznatelnou krajinou Namibie ve světě. Navštívíme 30 metrů hluboký kaňon Sesriem vytvořený řekami, které rychle stoupají po deštích v horách Naukluft. V této oblasti se vyskytují rostliny a živočichové, kteří se přizpůsobili životu v drsných podmínkách, někteří se dokonce naučili pít kapičky rosy. Během cesty budeme mít šanci vidět: horské zebry, pouštní žirafy nebo antilopy. Následně přejezd do letoviska Swakopmund. Během cesty zastavíme u obratníku Kozoroha a v Kuiseb Moon Valley, abychom obdivovali jeho měsíční krajinu. Příjezd do hotelu nebo lodgíe v pozdních večerních hodinách. Večeře a přenocování. (Trasa cca 450 km)

Den 5
Po snídani přejezd do městečka Walvis Bay, odkud se vydáme na plavbu po Velrybí zátoce. Bude příležitost pozorovat zvířata, která žijí v chladných vodách Benguelského proudu, včetně delfínů, tuleňů, toninů (endemický druh delfína), velryb a kosatek. Pobřežní oblasti zálivu obývá mnoho druhů ptáků: pelikáni, plameňáci a exotický tenkozobec opačný. Navštívíme ústřicovou farmu, budeme mít příležitost vyzkoušet tyto mořské plody. Uvidíme také maják na Pelican Point. Poté doporučujeme zastávku u Dune 7, kde budeme moci využít další atrakce např.: projížďku na čtyřkolkách nebo sjezd na snowboardu po písečné duně (za příplatek cca 45 USD/os.); Sandwich Harbor - velkolepé jeep safari (přejezd na místo, kde poušť Namib dosahuje vysokými dunami k břehu oceánu, v programu také solné pánve, pozorování plameňáků a oběd, cena cca 120 USD/os.); vyhlídkové lety nad pouští Namib (cena závisí na trase a počtu zájemců, podrobné informace u průvodce). Tento den bude na programu také procházka po Swakopmund. Město se nachází téměř přesně na obratníku Kozoroha. V dávných koloniálních dobách bylo využíváno jako přístav, dnes je příkladem dobře zachovalé německé koloniální architektury. Swakopmund je také oblíbeným letoviskem Namibijců. Návrat do hotelu, večeře a přenocování. (Trasa cca 100 km)

Den 6
Po snídani vystěhování z hotelu. Přejezd na sever na Pobřeží koster. Region se vyznačuje přítomností více než tisíce vraků, pro které byly silné proudy a četné mělčiny smrtící pastí. Vraky lodí „strašící“ návštěvníky pobřeží mu daly toto charakteristické jméno. Z bližší vzdálenosti uvidíme jeden z vraků - slavnou Zélii. Následně se vydáme na Mys kříže (Cape Gross), kde budeme obdivovat mnohatisícovou kolonii tuleňů. Perfektní klima přeje rozmnožování těchto zvířat. Přejezd do hotelu nebo lodgíe v okolí Twyfelfontein. Večeře a přenocování. (Trasa cca 450 km)

Den 7
Po snídani navštívíme archeologické naleziště v Twyfelfontein. Je to místo zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO, které chrání cca 2 tisíce petroglyfů (skalních maleb). Nejstarší z nich pocházejí z 1. století př. n. l., zobrazují zvířata a lidi. Uvidíme také slavný zkamenělý les. 280 milionů let staré kmeny stromů objevili namibijští zemědělci ve 40. letech minulého století. Přejezd ve směru Národního parku Etosha. Cestou navštívíme vesnici kmene Himba, původních obyvatel Namibie. Je to africký kmen žijící mimo civilizaci. Jeho členové vedou kočovný život, živí se především pastevectvím. Chovají hlavně kozy a dobytek, neustále se přemisťují za vodou a pastvou. Jsou to lidé, kteří se v oblastech postižených suchem naučili žít „bez vody“. Uvidíme, jak žijí obyvatelé této vesničky. Ženy Himba jsou považovány za nejkrásnější ženy černého kontinentu. Nepoužívají vodu a i přes to hezky voní, protože tělo okuřují vonnými výpary a mažou pouštní okrovou hlínou smíchanou s máslem a vonnými oleji. Následuje přejezd do okolí Národního parku Etosha. Večeře a přenocování v lodgí v okolí parku. (Trasa cca 350 km)
 
Den 8
Po snídani odjezd na ranní safari do Národního parku Etosha. Je to jeden z největších národních parků v Africe a jedna z hlavních turistických atrakcí v Namibii. Národní park Etosha se rozkládá na ploše 22 912 km² v severozápadní Namibii. Safari v Namibii je zajímavé v každém ročním období. Etosha je velkolepou podívanou zvířat, jejichž cílem je voda a to zejména během období sucha. V období dešťů se park promění v zelenou oázu. Je to doba, kdy se lze setkat s různými druhy zvířat a jejich mláďaty. V parku žije přes 100 druhů savců, například: lvi, levharti, gepardi, hyeny, zebry, antilopy a pakoně. Je také nejlepším místem na světě, kde lze vidět nosorožce černého. Vzhledem k obrovské, otevřené ploše lze také vidět menší zvířata, jako například: antilopy dik-dik, šakaly, psy ušaté. Jednou z hlavních atrakcí parku jsou rybníky, kolem kterých budeme pozorovat zvířata shromažďující se u napajedla. Večeře a přenocování v lodgí v areálu parku nebo v jeho okolí. (Trasa cca 150 km)
 
Den 9
Přejezd do Národního parku Waterberg. Je to plošina v podobě stolové hory, jejíž nejstarší skalní útvary jsou staré cca miliardu let. Místo je známé díky ohromujícím západům slunce a nádhernému panoramatu. Ubytování v lodgích. Volný čas na odpočinek u bazénu a pro zájemce (za poplatek) možnost využití odpoledního safari. Kromě úžasné přírody se zde můžeme setkat s buvoly (nevyskytují se v parku Etosha), představiteli ohrožených druhů nosorožců černých a vzácných antilop: antilopy vrané a koňské (cena cca 80 USD/os.). Večeře a přenocování. (Trasa cca 300 km)
 
Den 10
Po snídani vystěhování z hotelu a přejezd směrem k Windhoeku. Během cesty navštívíme nadaci AfriCat v Okonjima, která zachraňuje divoké kočky. Budeme pozorovat zachráněné gepardy a poznáme jejich zvyky. Zastavíme v malém městečku Okahandja, kde si budeme moci zakoupit místní produkty. Příjezd do Windhoeku v pozdních večerních hodinách. Ubytování v hotelu ve Windhoeku. Večeře a přenocování. (Trasa cca 450 km)

Den 11
Po snídani transfer na letiště a odlet do Polska.

Den 12
Přílet do Polska podle letového řádu.

Upozornění k programu
- Pořadí realizace bodů programu může být změněno či obráceno.

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu vyhrazeny.

Jiné

Očkování: nejsou nutná. Doporučuje se však očkování proti hepatitidě typu A a hepatitidě typu B, tyfu, záškrtu a tetanu. Je nutné vzít s sebou repelenty.

Všeobecné pokyny - Národní park Etosha (Etosha National Park) a Národní park Waterberg:
- doporučujeme vzít s sebou teplé oblečení, šátek/šálu a klobouk. Během jízdy v otevřeném autě může být chladno.
- v den safari doporučujeme nepoužívat parfémy, vzít s sebou repelenty proti hmyzu s vysokým DEET. Ochrannou funkci mají také náramky proti komárům, které si kupte raději již před odletem na dovolenou. 

Víza

Vízum do Namibie
Při vstupu do Namibie je povinností mít vízum.
Vízum lze získat v Johannesburgu.
Cestovní pas musí být platný po dobu nejméně 6 měsíců od data návratu do Polska.
Nutné jsou také 2 pasové fotografie. 

Cestovní pas
Podle změn v imigračním zákoně JAR cestovní pasy, kterými se budou klienti legitimovat, musí být vydány po 24. listopadu 2005, na dobu nejméně 10 let a musí mít alespoň 2 prázdné stránky. V případě, že program, na který se klienti vydají, vyžaduje dodatečné vízum, jsou povinni mít dostatečné množství prázdných stránek v cestovním pase a pasových fotografií.

Upozornění! Informace o pasu (číslo pasu, datum vydání a datum ukončení platnosti) musí být vyplněny v rezervaci nejpozději 7 pracovních dnů před datem odletu.

Upozornění k programu

Upozornění! Pro zájemce, kteří se chtějí zúčastnit nabízených fakultativních výletů (projížďka na čtyřkolkách nebo sjezd na snowboardu po písečné duně, vyhlídkové lety nad pouští Namib) doporučujeme rozšířit pojištění o balíček SPORT.  

Hotel

Hotely/Lodge kategorie *** - (11 započatých ubytovacích dnů v hotelu). Lodge se nachází v oblasti národních parků nebo v jejich blízkosti (možné ubytování v stanových lodgích).

Pokoje: ve všech hotelích jsou pokoje vybaveny koupelnou, často mini barem (za poplatek) a TV. Většina hotelů má klimatizované pokoje.

Vybavení: v hotelech je k dispozici restaurace, bar, v některých také bazén.

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu vyhrazeny. 

Hodnocení

Nejbližší termíny do hotelu

Pobočka Ostrava

Nádražní 142/20
702 00 Ostrava, Moravská Ostrava

Otevírací doba

Po - Ne 09:00 - 20:00

Číslo účtu: 7677799901 / 5500

Obchodujeme s aktuálním kurzem 1zł = 5.9 Kč