Ubytování CSE Obrázek0
Ubytování CSE Obrázek1
Ubytování CSE Obrázek2
Ubytování CSE Obrázek3
Ubytování CSE Obrázek4
Ubytování CSE Obrázek5
Ubytování CSE Obrázek6
Ubytování CSE Obrázek7
Ubytování CSE Obrázek8
Ubytování CSE Obrázek9
Ubytování CSE Obrázek10
Ubytování CSE Obrázek11
Ubytování CSE Obrázek12

Vítejte v Srbsku!

Bosna a Hercegovina
Poznávací

Vše co potřebujete vědět o zájezdu

Program:

Cena

Základní cena zahrnuje: přejezd komfortním autokarem (WC, klimatizace, bar, video), ubytování viz níže (8 nocí), stravování: snídaně (8) a večeře (7, v hotelu v Maďarsku pouze snídaně), turistický program (viz níže), služby průvodce, pojištění TU Europa varianta základní (úrazové pojištění a léčebné výlohy, trvalé následky, asistenční služby a pojištění zavazadel).

Základní cena nezahrnuje: vstupné do navštívených objektů, služby místních průvodců, systém Tour Guide, pobytovou taxu (cca 1 EUR/den/os. v závislosti na umístění hotelu) a jiné osobní výdaje. Orientační cena vstupenek a služeb místních průvodců - cca 125 EUR/os. (povinný poplatek placený průvodci na místě).

Důležité! Přečtěte si aktuální Covid podmínky vstupu do země.
 
Název zájezdu v polském jazyce: Witajcie w Serbii!
Kód zájezdu: CSE 

Program

    

Budapešť a Bělehrad - hlavní města na Dunaji • srbské město Sremski Karlovci • pevnost Golubac • Železná vrata • Fruška Gora • Felix Romuliana • divy srbské přírody - kaňon Uvac • vinice - Ivo Andrić a slavný most ve Višegradu • Mokra Gora • vesnice Emira Kusturicy • vlakem přes Srbsko • Šarganská osmička • Sarajevo • bosenské kuriozity - Jajce a Banja Luka

Den 1
Odjezd z Polska dle řádu. Přejezd přes Slovensko do Maďarska. Panoramatická prohlídka Budapešti. Budapešť je nejmalebněji umístěným hlavním městem na Dunaji. Uvidíme: Náměstí Hrdinů, Zámecký kopec s Rybářskými baštami a Matyášův chrám, stejně jako úchvatný výhled na město a řeku z Gellértovy hory. Ubytování v hotelu v Budapešti nebo v Srbsku, přenocování.

Den 2
Po snídani dojedeme do města Subotica. V secesním centru města navštívíme radnici, jejíž věž je symbolem města a zároveň nejvyšším bodem v okolí. Město je známé svými činžovními domy ve stylu maďarské secese. Přejezd ve směru Nového Sadu - hlavního města autonomní oblasti Vojvodiny, a poté do Karlovic (Sremski Karlovci). Procházka barokním centrem města - Patriarchův palác, kostel sv. Mikuláše, nejstarší srbské gymnázium, kašna „Čtyři lvi“ a Kaple míru - místo, kde byl podepsán karlovický mír, což změnilo mapu této části Evropy. Oblast Fruška Gora je známa díky pěstování vinné révy, navštívíme jedno z místních vinařství (ochutnávka vín a tradičního občerstvení). Přejezd do hotelu, večeře, přenocování.
 
Den 3
Snídaně. Den začneme návštěvou hlavního města autonomní čtvrti Vojvodina, prohlédneme si - Novi Sad, který je považován za nejkrásnější město země. Návštěva Petrovaradínské pevnosti, poté procházká starým městem, jehož architektura ukazuje multikulturnost obyvatel města. Prohlídka hlavního města Srbska: procházka parkem vytvořeným v oblasti pevnosti Kalemegdan a volný čas na promenádě, reprezentativní ulici Knez Mihailova. Přejezd do hotelu, večeře, přenocování.

Den 4
Po snídani navštívíme hrad Golubac, jehož areál tvoří celkem 10 bílých věží a dvě velké historické brány.  Právě na tomto místě padl v boji nejznámější polský rytíř - Zawisza Czarny. Odpoledne pro zájemce plavba po Dunaji v soutěsce Železná vrata (za příplatek 20 EUR/os.). Uvidíme největší skalní sochu v Evropě - legendárního vůdce Daků, Decebala a Trajanovu desku (Tabula Traiana), připomínající stavbu silnice v kaňonu Dunaje (ve 2. století). Ubytování v hotelu, večeře a přenocování.

Den 5
Po snídani přejezd do Rogljevačkich nebo Rajackých vinných sklípků nedaleko Negotina. Jedná se o jedinečné staleté kamenné sklepy, ve kterých do dnešního dne zrají vysoce kvalitní vína vyrobená metodami, které mají kořeny ve starověku. Ochutnávka vín a tradičních pochoutek. Přejezd ve směru města Zaječar ve východním Srbsku, nedaleko hranic s Bulharskem. Poté přejezd do archeologického naleziště Felix Romuliana - císařského paláce zdobeného mozaikami ze 3. století n. l. (UNESCO). Ubytování v hotelu, večeře a přenocování.

Den 6
Po snídani se vydáme do Resavské jeskyně - která je díky bohaté krápníkové výzdobě jednou z nejzajímavějších v Srbsku. Odpoledne návštěva kláštera Manasija - nejlépe opevněného v celém Srbsku. Ubytování v hotelu. Večeře a přenocování.

Den 7
Po snídani přejezd vyhlídkovou trasou údolím řeky Ibar zvaným Jorgovanským údolím do středověkého klášterního komplexu Studenica, malebně umístěného v údolí stejnojmenné řeky. Je to největší a nejbohatší srbský klášter. V oblasti obklopené hradbami se nachází tři kostely, včetně Královského kostela - místa věčného odpočinku panovníků rodu Nemanjićů se zachovanými cennými freskami ze 14. století. Následně přejezd do Sjenice, města v centrálním Srbsku, zvaného „srbskou Sibiří“. Výlet autobusy na vyhlídkové místo Molitva (Modlitba), odkud lze vidět fenomenální meandry řeky a kde, s trochou štěstí, lze obdivovat supy bělohlavé. Kaňon Uvac je hlavním stanovištěm těchto obrovských ptáků. Večeře a přenocování.

Den 8
Po snídani navštívíme Drvengrad - dřevěnou vesnici-skanzen - postavený slavným režisérem Emirem Kusturicou. Okouzlující dřevěné domy, pravoslavný kostel se zvonicí, restaurace, obchody se suvenýry a rukodělnými výrobky; vězení, knihovna, galerie a četné propriety přímo z filmu, např. černá Volha nebo růžový Cadilac. Svou ulici tady má Fellini, Bergman nebo Bruce Lee. Přejezd do Bosny a Hercegoviny. Ve Visegrádu procházka po nejznámějším mostu na Balkáně, který v 16. století postavil mistr Sinan na žádost Mehmeda Paši Sokoloviće. Historie tohoto mostu, který harmonicky spojuje břehy řek s jedenácti mírně nakloněnými oblouky, inspirovala spisovatele Iva Andriće k napsání románu „Most na Drině“, za který mu byla udělena Nobelova cena. Pro zájemce cca 30minutová vyhlídková plavba po řece Drině. Během plavby projíždějí lodě pod jedním z 11 oblouků mostu Sokolović (za poplatek cca 10 EUR/os.). Přejezd do pohoří Mokra Gora a projížďka historickou úzkorozchodnou tratí zvanou Šarganská osmička. Trasa vede 22 tunely, 5 mosty a překonává výškový rozdíl cca 300 metrů na celkové délce 15 km. Během cesty vlak zastavuje na zajímavých místech, včetně stanice Golubići, postavené speciálně pro film Emira Kusturici „Život je zázrak“. Ubytování v hotelu ve vesnici Mokra Gora nebo v okolí. Večeře a přenocování.

Den 9
Po snídani návštěva Sarajeva. Hlavní město dnešní Bosny a Hercegoviny bylo založeno v 15. století osmanskými Turky, v krásném údolí řeky Miljacka. Program zahrnuje návštěvu historického centra města, kde se mísí vlivy různých kultur a náboženství. Uvidíme mimo jiné: Gazi Husrev-begovu mešitu nebo pravoslavný kostel svatého Archanděla Michaela a Gabriela a Latinski Most - místo atentátu na arcivévodu Ferdinanda. Srdcem Sarajeva je po celá staletí Baščaršija - turecký bazar s tradičními řemeslnými dílnami v úzkých uličkách, historickými tržnicemi a restauracemi, kde lze např. ochutnat ty nejlepší čevapčiči na Balkáně. Na hlavním náměstí, které je stálým místem pro setkávání obyvatel Sarajeva, stojí krásná studna s otevřenou konstrukcí - poslední částí vodovodu postaveného v 16. století. Cestou budeme míjet bosenské pyramidy. Přejezd do města Jajce, které se nachází na kopci ve tvaru vejce nad vodopádem. Nad městem se malebně tyčí pevnost. Na zpáteční cestě úžasným kaňonem řeky Vrbas zamíříme k městu Banja Luka. Přejezd do Polska přes Slovinsko, Rakousko a Česko.

Den 10
Příjezd do Polska v dopoledních hodinách. 
(Realizace programu zahrnuje přejezd cca 3600 km - počítáno od polské hranice). 

Upozornění k programu
- Pořadí realizace bodů programu může být změněno či obráceno.
- Průvodce neprovází po městech a muzejních objektech.
- Realizaci tohoto zájezdu lze provést na základě občanského průkazu nebo cestovního pasu (dokumenty by měly být platné min. 3. měsíce po datu návratu)! 

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je závazný a je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu nebo změny obsahu vyhrazeny.

Jiné

NOVINKA - obsluha skupiny v systému TOUR GUIDE
Jedná se o bezdrátový elektronický systém provázení skupin, který umožňuje zákazníkům pohodlnou formu komentované prohlídky. Přečtěte si více o Tour guide.  

Hotel

Hotely **/*** (8 nocí: v Maďarsku - 1 noc, v Srbsku - 6 nocí, v Bosně a Hercegovině - 1 noc).

Pokoje: všechny dvoulůžkové pokoje (možnost přistýlky) s koupelnou, WC, často s balkonem.

Vybavení: na místě bar, restaurace a recepce, některé hotely mají bazén.

Strava: bohaté kontinentální snídaně a večeře.

Místní kategorie: **/***

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu vyhrazeny.

Počasí

Hodnocení

Nejbližší termíny do hotelu

Pobočka Ostrava

Nádražní 142/20
702 00 Ostrava, Moravská Ostrava

Otevírací doba

Po - Ne 09:00 - 20:00

Číslo účtu: 7677799901 / 5500

Obchodujeme s aktuálním kurzem 1zł = 5.9 Kč