Ubytování MAX Obrázek0
Ubytování MAX Obrázek1
Ubytování MAX Obrázek2
Ubytování MAX Obrázek3
Ubytování MAX Obrázek4
Ubytování MAX Obrázek5
Ubytování MAX Obrázek6
Ubytování MAX Obrázek7
Ubytování MAX Obrázek8
Ubytování MAX Obrázek9
Ubytování MAX Obrázek10
Ubytování MAX Obrázek11
Ubytování MAX Obrázek12
Ubytování MAX Obrázek13

Příroda lemura

Madagaskar
Poznávací

Vše co potřebujete vědět o zájezdu

Program:

Cena

Základní cena zahrnuje: let pravidelnou linkou do Antananarivo a do Varšavy (s přestupem na jednom z evropských letišť), letištní taxy, ubytování v hotelech nebo lodgích - kategorie *** (14 nocí), stravování: snídaně a večeře, transfery autokarem, služby polského průvodce, turistický program (viz níže) a pojištění TU Europa varianta základní (úrazové pojištění a léčebné výlohy, trvalé následky, asistenční služby a pojištění zavazadel). 
 

Základní cena nezahrnuje: náklady na vízum (cca 45 EUR/os.), vstupné do navštěvovaných objektů, místní průvodce, spropitné, systém Tour Guide - cca 300 EUR/os. (povinný poplatek průvodci), fakultativní výlety uvedené v programu, další jídla (která nejsou uvedena v ceně zájezdu) a jiné osobní výdaje.


Důležité! Přečtěte si aktuální podmínky vstupu do země.


Název zájezdu v polském jazyce: Natura Lemura
Kód zájezdu: MAX

Program

Antananarivo - hlavní město Madagaskaru • jezero Ampitabe • největší lemuři Indri a obří chameleóni • lemuři Aye aye • bohatství deštného pralesa • pobyt na „Červeném ostrově“
 

Den 1

Sraz na letišti F. Chopina ve Varšavě, u stanoviště Rainbow 2 hodiny před plánovaným odletem letadla. Aktuální letové řády sledujte na R.pl/rozklady. Přelet na Madagaskar s přestupem na jednom z evropských letišť. Ubytování v hotelu.


Den 2
Po snídani prohlídka Antananariva. Poznávání hlavního města Madagaskaru začneme u ulice pojmenované po Móricovi Benyowském, který byl kolonizátorem Madagaskaru a plukovníkem francouzské armády. Výjezd do kopce u královského hradu, odkud se rozprostírá nádherný panoramatický výhled na hlavní město a okolní kopce. Tam se nachází nejvýraznější a nejznámější budova - Rova - palác královny, zapsaný na seznamu UNESCO. Pahorkovité okolí, na němž leží Tana (hovorově Antananarivo) je plné kontrastů. Červené hliněné domy, kostely na vrcholcích hor, mozaika hnědých a světle zelených rýžových polí propletených mezi čtvrtěmi města, vinuté uličky a rušné stánky stojící naproti moderních budov a obchodů činí Antananarivo jedním z nejzajímavějších měst Afriky. Navštívíme také místní trh Analakely považovaný kdysi za největší tržiště na světě. Kromě originálních rukodělných výrobků bude příležitost k nákupu koření, včetně cenné vanilky. Ubytování v hotelu, večeře a přenocování. 


Den 3
Časný odjezd (snídaně ve formě balíčku) směrem na jih do Antsirabe typickou horskou krajinou a bujným východo-madagaskarským deštným pralesem. Cestou budeme míjet vesnice s typickými trano gasy - domy místních obyvatel charakteristickými pro centrální část ostrova, které se nachází mezi mnoha rýžovými terasami. Antsirabe je považováno za nejchladnější město na Madagaskaru a díky termálním vodám, které se tam nachází, je nazýváno „madagaskarským Vichy“. Během prohlídky uvidíme mimo jiné: Sloup nezávislosti, koloniální nádraží, z něhož vyjížděl kdysi slavný „viko-viko“ - Michelinský vynález (spojení autobusu s vlakem). Město Antsirabe je díky velkému počtu a různorodosti rikš nazýváno také „madagaskarským hlavním městem rikš“. Během prohlídky bude možnost projížďky slavnou „puss-puss“ - rikšou taženou člověkem. Večeře a přenocování v hotelu v okolí Ranomafana. (Trasa cca 390 km)


Den 4
Po snídani návštěva Národního parku Ranomafana (na seznamu UNESCO). Jeho plocha je tvořena vlhkými rovníkovými lesy. Důvodem ochrany této oblasti bylo objevení (v roce 1986) druhu lemura zlatého, který je již téměř vyhynulý. Výskyt tohoto zvířete je úzce spjat s přítomností konkrétních druhů bambusu s vysokým obsahem kyanidu, jehož denní dávka v potravě tohoto lemura je smrtelná pro ostatní zvířata. V parku se nachází dalších 11 endemických druhů lemurů, mezi které patří: maki červený, vari, sifaka hnědá, sifaka diadémová a lemur rudočelý. Můžeme se zde také setkat s bodlinkem bezocasým - malým hmyzožravcem a s 12 druhy chameleónů, včetně jednoho z největších představitelů tohoto druhu - chameleónem levhartím a nejmenším - chameleónem trpasličím (brookesia micra). Chameleón je unikátní plaz, který je známý díky schopnosti zachytit oběti jazykem dvakrát tak dlouhým jako je jeho tělo a schopnosti změnit barvu pod vlivem intenzity světla, teploty, což je forma komunikace s ostatními jednotlivci. Na rozdíl od obecného názoru to není spojeno s touhou splynout s prostředím. Přejezd do oblasti Národního parku Isalo. Večeře a přenocování. (Trasa cca 350 km)
 

Den 5
Po snídani návštěva Národního parku Isalo, který je nejnavštěvovanějším parkem na Madagaskaru. Národní park Isalo byl založen v roce 1962 a zahrnuje více než 80 tisíc ha pískovcového masivu, jehož tvary jsou ve světě unikátní. Neobvyklá krajina vytvořená z pískovců vytesaných deštěm, větrem a sluncem nás ohromí svou krásou. Během procházky parkem (cca 2,5 km - 3,5 hodiny) budeme vyhlížet lemury kata, sifaky, lemury hnědé a maki trpasličí. V Isalo se setkáme s různými příklady endemických rostlin a živočichů: s leguány, ještěrkami, chameleóny, želvami a také s pachypodiem (madagaskarskou palmou), aloe a živorodkami. V areálu parku doporučujeme koupel v přírodním bazénu u vodopádu Nymf. Cestou do rezervace Zombitse projedeme kolem městečka Ilakaka, které je od roku 1998 považováno za světové město safíru, díky největším ložiskům, která zde byly objevena. Návštěva Národního parku Zombitse - Vohibasia. Uvidíme zde úžasné baobaby, díky nimž je Madagaskar známý a také endemickou flóru a faunu. Oblast parku obsahuje suchý les, bažiny a savanu. Důvodem založení parku byla výjimečná biologická rozmanitost a především přítomnost velkého množství vzácných druhů ptáků (např. bulbulce madagaskarského). V parku se můžeme setkat s ohroženým druhem lemura sifaka. Večeře a přenocování v okolí Národního parku Isalo. (Trasa cca 160 km)


Den 6
Po snídani přejezd ve směru Fiaranantsoa. Cestou zastavíme v místní vesnici kmene Bara nebo Betsileo. Uvidíme, jak žijí obyvatelé západní části ostrova. Následně navštívíme rezervaci Anja, kde budeme pozorovat jeden z nejznámějších druhů lemurů - kata, kteří jsou význační svým charakteristickým zabarvením těla a ocasu. Lemur kata byl hlavním hrdinou série animovaných filmů Madagaskar - populární král Jelimán. Budeme mít také možnost pozorovat různé druhy chameleónů, včetně brookesie, který připomíná suchý list. Odpoledne přejezd na místo, kde se vinná réva pěstuje už od koloniálních dob. V tradici výroby vína pokračují Malgaši dodnes, specialitou je šedé víno. Možnost prohlídky místní vinice, ochutnávka a nákup vína. Večeře a přenocování v okolí Fianaratsoa. (Trasa cca 300 km)


Den 7
Po snídani přejezd do Antsirabe. Cestou se zastavíme v městečku Ambositra, které je známé díky výrobkům ze dřeva. K výrobě praktických mís, skříněk, šachů a ozdobných figurek používají většinou palisandrové dřevo. Volný čas na nákup místních řemeslných výrobků, jimiž je Madagaskar známý. Poté navštívíme místní manufakturu, kde se rohy krav zebu již léta proměňují v užitkové předměty, ale i opravdová umělecká díla. Během návštěvy továrny miniatur také zjistíme, že kreativita místních obyvatel při využívání odpadu nezná hranic. Večeře a přenocování. (Trasa cca 260 km)
 

Den 8
Po snídani přejezd do oblasti Andasibe. Vydáme se jednou ze stezek ostrova směrem na východ. Budeme obdivovat typickou vysočinu, která je malebně zbarvená rýžovými poli a tropickými rostlinami. Cestou budeme míjet město Moramanga, které bylo v roce 1947 jednou z nejdůležitějších bašt madagaskarského odporu proti francouzské koloniální moci. Před večeří přestávka na noční procházku a pozorování nočních druhů zvířat.  Ubytování, večeře a přenocování v oblasti Andasibe. (Trasa cca 300 km)


Den 9
Tento den začneme návštěvou Národního parku Analamazaotra, který je součástí lesů oblasti Andasibe. Východní oblast je známá mezi milovníky přírody jako Země lemurů Indri. Největší druh lemurů nazývaný místními obyvateli Babakoto, což v překladu znamená „otec“ nebo „předek“ - se vyznačuje neobvyklým způsobem dorozumívání prostřednictvím zpěvu, který lze slyšet až do vzdálenosti 4 km. V madagaskarském pralese žije také další vzácný druh lemura - sifaka diadémová (Propithecus diadema) a jeden z nejzajímavějších druhů brouka - nosatec žirafí. Tento malý hmyz se vyznačuje prodlouženým krkem a červeně zbarvenými křídly. Fakultativně ostrov lemurů - zde jsou lemuři zvyklí na kontakt s lidmi a jsou ochotni přijít pózovat na fotografie (za poplatek cca 20 EUR/os.). Návrat do hotelu, večeře.


Den 10
Po snídani budeme pokračovat v cestě směrem k pobřeží. Cestou budeme obdivovat bujné lesy a pobřeží Madagaskaru. Uvidíme slavný strom cestovatelů - Ravenal madagascariensis - s charakteristickým tvarem připomínajícím vějíř, který si malgaští letečtí dopravci zvolili za svůj symbol. Zdejší oblast je plná exotických ovocných stromů - strom liči, chlebovník s největšími plody na světě, strom papáje, mango a graviola. Přejezd do Toamasina - koloniálního města plného historických budov obklopených palmovými alejemi. Toamasina je druhým největším městem ostrova a také známým přístavem a obchodním centrem. Centrum města je postaveno na písčitém poloostrově a vytváří pobřežní promenádu​​. Město je také známé díky širokým alejím, podél nichž rostou palmy a díky pestrému pouličnímu bazaru Bazary Be, který se specializuje na exotické koření a na místní rukodělné výrobky. Další cesta ve směru Foulpointe. Ubytování a večeře. (Trasa cca 280 km)


Den 11
Volný den na odpočinek na pobřeží. Čas na koupání a opalování na široké písečné pláži. Místní atrakcí je možnost plavby pirogou - malou loďkou vyhloubenou z kmene a poháněnou jedním pádlem. Milovníky mořských plodů potěší objednání chutné langusty přímo od místního rybáře. Pro zájemce doporučujeme návštěvu místní pevnosti postavené v 19. století králem Radamem I., která je součástí sítě opevnění bránících pobřeží (všechny atrakce za poplatek). Večer z pláže lze pozorovat oblohu a souhvězdí charakteristické pro tuto část světa. Večeře v hotelu. Přenocování.
 

Den 12
Po snídani přejedeme do oblasti zvané Toamasina, odkud poplujeme směrem k rezervaci Palmarium přes část kanálu Pangalanes. Tato oblast je řadou přírodních řek a ručně vykopaných kanálů. Je to jeden z největších úspěchů francouzského inženýrství na Madagaskaru. V roce 1886 se rozhodli spojit umělými kanály všechna jezera východní části ostrova - mezi městy Tamatave a Farafangana. Pás země oddělující kanál od pobřeží se táhne až 650 km. Mnoho cestovatelů považuje toto místo za jedno z nejkrásnější na Madagaskaru. Ubytování a přenocování v krásné rezervaci Palmarium. (Trasa cca 50 km - silnicí a cca 3 hod. přejezd motorovým člunem).


Den 13
Snídaně a následně se oddáme slavnému madagaskarskému mora, mora - neboli pomalu, pomalu. Zcela určitě během pobytu na ostrově alespoň jednou uslyšíme tato slova z úst typického Malgaše. Jedná se o speciální druh fungování domorodých ostrovanů. Kromě toho navštívíme místní atrakci - Palmarium Park. V parku žije 6 druhů lemurů a obývají plochu cca 50 ha. Po setmění poplujeme lodí a budeme hledat další endemický druh Aye aye neboli ksukola ocasarého. Jeho charakteristickým znakem je dlouhý prostřední prst, který používá k hledání a vydlabávání potravy ze stromů. Večeře a přenocování v rezervaci Palmarium.


Den 14
Snídaně, návrat do Antananariva. Ráno přejezd motorovou lodí do Manambatu (cca 14:00 hod.), přeplujeme mimo jiné jezero Rasoabe; dále budeme pokračovat po cestě. Večeře a přenocování v hotelu (Trasa cca 1 hodina - lodí  a 260 km - pevninou)


Den 15
Po snídani návštěva Královského kopce Ambohimanga, který je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO. Je významným symbolem národní identity Malgašů. Večer transfer na letiště a odlet do Polska.


Den 16
Přílet do Polska podle letového řádu.
 

Upozornění k programu 
- Pořadí realizace bodů programu může být změněno nebo obráceno.
- Zájezd se nedoporučuje: pro osoby se slabou kondičkou, malé děti, mladé lidi, osoby, které trpí mořskou nemocí a dalšími chronickými onemocněními. Je třeba vzít s sebou: malá zavazadla pohodlná k nošení, obuv do vody, pohodlné oblečení s pokrývkou hlavy, kterou lze zavázat pod bradou a krémy s vysokým faktorem. Tento program zahrnuje prohlídku nekomerčních míst, proto některé z bodů programu můžeme realizovat rozdělení do menších skupin. Východní Madagaskar je jednou z nejméně navštěvovaných zemí světa. Všechny silnice na ostrově jsou v hrozném stavu. Madagaskar se vyznačuje především nedotčenou přírodou, na většině míst nedotčenou civilizací ve smyslu vývoje západního světa. Hotely během poznávací části nemají turistickou klasifikaci. Všechny pokoje jsou vybaveny základním vybavením: koupelnou s přístupem k tekoucí vodě, čistým vypraným povlečením, čistými ručníky, mýdlem, toaletním papírem, WC (kompaktní) v evropském stylu. Hotely nemusí mít klimatizaci.


Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je závazný a je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu nebo změny obsahu vyhrazeny.

Víza - informace pro prodejce

Vízum na Madagaskar
Pro vstup na území Madagaskaru je zapotřebí vízum.
Vízum obdržíte po příletu na letišti v Antananarivo (vízum na 30 dní stojí cca 45 EUR).
Cestovní pas musí být platný po dobu dalších 6 měsíců od data návratu a musí mít alespoň jednu volnou stranu.

Hotel

Hotely / Lodge o standardu *** - lodge se nachází na území národních parků nebo v jejich blízkosti.
Pokoje: všechny hotely s vlastním sociálním zařízením, často s minibarem (za poplatek) a TV. Většina hotelů má klimatizované pokoje.

Výše uvedený text je překladem polského originálu, který je nedílnou součástí smlouvy o zájezdu. Chyby v překladu vyhrazeny.

Hodnocení

Nejbližší termíny do hotelu

Pobočka Ostrava

Nádražní 142/20
702 00 Ostrava, Moravská Ostrava

Otevírací doba

Po - Ne 09:00 - 20:00

Číslo účtu: 7677799901 / 5500

Obchodujeme s aktuálním kurzem 1zł = 5.9 Kč